PBL omarmt gestructureerd schrijfproces

Niet alleen enthousiast zijn over de aanpak van het boxplan, maar dat ook nog eens zo verwoorden dat wij er niets aan toe te voegen hebben: Manon van Middelkoop tekende ervoor.

 

Manon is onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Na het volgen van een intern programma, verzorgd door Your Point in samenwerking met Wageningen Academy, vroeg haar leidinggevende hierover een recensie te schrijven.

 

Dat deed ze – en hoe!

Van het PBL mochten we haar recensie integraal overnemen – hij staat hieronder.
Met dank aan Manon én het PBL!

 

Hallo collega’s,

Soms wordt het schrijfproces voor een rapport gebruikt om te zoeken naar de conclusies. Niet zelden leidt dat tot een rommelig resultaat waarin de boodschap goed verstopt en de zoektocht pijnlijk herkenbaar is. In de boxplantraining ”Opgeruimd denken en schrijven” heb ik geleerd dat dat anders kan. Jij kunt deze training dit najaar ook volgen. Aanmelding kan via jouw leidinggevende.

Ik licht graag toe waarom ik de training van harte aanbeveel.

 

Boxplanmethode structureert denken voordat je gaat schrijven…

De boxplanmethode leert je na te denken over het jouw hoofdboodschap, en hoe die helder te onderbouwen. Het schrijven zelf is daarna een (intelligente) invuloefening. Dat klinkt als een open deur, maar hoe vaak doe je dat nu echt?

 

… en helpt jou en jouw team om heldere boodschappen te formuleren

Je kunt de boxplanmethode prima zelfstandig toepassen op kleine berichten. Bijvoorbeeld deze mail. Maar voor een rapport of artikel werk je al snel in een projectteam. Je ziet het voor je: iemand doet een eerste voorzet, en de rest gaat er op schieten, de tekst wordt herzien, schieten, herzien, midterm, herzien, schieten, etc.

Juist hier biedt de boxplanmethode meerwaarde: je leert namelijk hoe je in groepssessies gestructureerd zoekt naar de hoofdboodschap van jullie verhaal, de nevenboodschappen, en hoe je die vervolgens opzet en onderbouwt. Pas als dat gedetailleerde raamwerk staat, en onderschreven wordt door alle betrokkenen, volgt weer de (intelligente) invuloefening door een of meerdere teamleden.

 

Waarschuwing:
niet voor projecten waarbij kraakheldere boodschap ongewenst is

Lekker onderzoek doen, veel creatieve sessies met jouw team, samen naar een kraakheldere conclusie en vlotjes de eindteksten produceren. Betrek jullie supervisor bij de finale denksessies, en de goedkeuring is voor 90% op zak. Wie wil dat nu niet?

De enige reden die ik kan verzinnen is dat je als genuanceerde PBL-er je ongemakkelijk kan voelen bij een ogenschijnlijk ongenuanceerde boodschap. Wees niet bang: de boxplanmethode is ook geschikt voor genuanceerde rapporten. Je moet alleen niet bang zijn voor een heldere boodschap….

Wie volgt de training en welk projectteam gaat de uitdaging aan?

 

Hartelijke groet,

Manon