Trainingen

Het boxplan -de inhoudelijke kern van ons aanbod- helpt helderheid te scheppen in hoofd, tekst, beleid en project

Het is lastig om gericht te schrijven als je nog niet precies weet waar je heen wilt. Of om een project op te starten en daar met een team direct al constructief over na te denken.

Wat je dan nodig hebt, is een manier om je denkwerk en argumentaties op voorhand en gaandeweg volledig expliciet te maken. Zeg maar een bouwtekening voor de beoogde tekst, presentatie of het project. Pas als je daar tevreden over bent, ga je verder. Zo’n uitgewerkte bouwtekening, dát is nu het boxplan. Een hulpmiddel dat inhoudelijke structuur zichtbaar maakt voordat u gaat schrijven of uitvoeren, en dat u helpt aan te sluiten bij de situatie, voorkennis en vragen van de ontvanger.

Met een boxplan als bouwtekening wordt gericht schrijven ineens een eenvoudige zaak. En met het boxplan werkt u veel eenvoudiger samen aan de opzet van een project, tekst of presentatie. Veranderingen zijn nog met gemak aan te brengen. Het maakt overleg en discussie meteen inhoudelijk en zorgt dat de uitwerking geen grote verrassingen meer bevat.

Het boxplan vormt de basis van de trainingen Opgeruimd Denken en Schrijven, Opgeruimd Denken en Presenteren (in een samenwerking met Wageningen Academy), en de training Opgeruimd denken en samenwerken. Voor wie de methode niet zelf wil leren hanteren, bieden we diverse diensten aan op basis van het boxplan.

 

U wint tijd en scherpte, omdat:

  •  u in de denkfase al grip krijgt op de complexiteit van uw materiaal;
  •  u sneller ontdekt wat de kern van uw betoog moet zijn;
  •  u beter de kracht van uw argumentatie kunt toetsen.

 

Mensen gaan beter samenwerken, omdat:

  • alle disciplines constructief kunnen bijdragen aan het gezamenlijke product;
  • ieders bijdrage een plek krijgt, wat een stevig draagvlak geeft;
  • meningsverschillen en onduidelijkheden snel boven tafel komen zodat ze tijdig zijn te adresseren;
  • vervolgprocessen en besluitvorming zakelijker en vlotter verlopen.

 

U bedient uw lezers veel beter, omdat:

  • ballast en ruis verdwijnen uit uw teksten, presentaties en projectinitiatiedocumenten;
  • lezers geboxplande documenten sneller begrijpen en beter onthouden;
  • het boxplan actief, authentiek taalgebruik stimuleert met een minimum aan jargon en clichés.

 

Boxplanners raken de kern en daarmee elkaar

Met het boxplan bereik je veel meer dan verbaal/analytische scherpte. Doordat je (individueel of met de groep) de kern te pakken krijgt, maak je veel positieve energie los. Eerst bij jezelf, en daarna met je document, case of presentatie bij anderen. Zo creëer je al boxplannend verbinding op inhoudelijke essentie – en dat geeft een draaggolf waarop het zinvol, efficiënt én aangenaam werken is.

 

Ook individueel maatwerk mogelijk

Geen tijd om te wachten op een groepstraining? Een individueel traject start lekker snel! We nemen samen uw leerdoelen door en maken uw programma op maat. Combineer gerust verschillende onderwerpen: bijv. basiskennis van de boxplanmethode, aangevuld met coaching op een schrijfopdracht. Heeft u een presentatie voor te bereiden, al of niet inclusief PPT of Prezi, dan gebruikt u dat als oefenmateriaal.

Een speciale aanrader: Opgeruimd denken en doen (Getting Things Done van David Allen, maar dan in compacte vorm) laat zich uitstekend 1-op-1 overdragen. Ruime aandacht voor de vertaling naar uw eigen praktijk. Bel Kees-Jan Donkers op 0299 601313 voor informatie of offerte.

 

Waardevol voor elke professional

Deze professionals hebben wij getraind en in ‘boxplansessies’ begeleid:

adviseurs, accountants, advocaten, auditors, beleidsadviseurs en -medewerkers, coaches, communicatiespecialisten, consultants, docenten, financiële specialisten, general managers, helpdesk-medewerkers, ingenieurs, IT-specialisten, journalisten, juristen, leidinggevenden, marketeers, marktonderzoekers, procesbegeleiders, ondernemers, onderwijsspecialisten, programmamanagers, projectmanagers, projectontwikkelaars, promovendi, studenten en studentbegeleiders, tekstschrijvers, therapeuten, trainers, vormgevers, wetenschappers, zorgprofessionals, ZZP’ers in allerlei beroepen.