Overtuigend schrijven vergt helder denken

De moeite die het velen kost om een helder verhaal te vertellen, heeft een breed aanbod uitgelokt van cursussen om ‘schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid’ te verbeteren. Maar deze lossen zelden het werkelijke probleem op. Vlot leesbare en grammaticaal foutloze tekst kan inhoudelijke tegenstrijdigheden bevatten, belangrijke argumenten missen en rare gedachtesprongen maken. Belangrijker dan taalkundige correctheid is wát er inhoudelijk wordt uitgedrukt. Deze vaardigheid – de juiste gedachten formuleren, selecteren en structureren – kun je in twee dagen tijd ingrijpend verbeteren met onze trainingen.

 

Verwacht een denktraining, geen gewone schrijftraining

Onze populairste training heet niet voor niets Opgeruimd denken en schrijvenBij nadere beschouwing blijken schrijfproblemen meestal denkproblemen te zijn. U leert een effectieve en tijdbesparende manier om het denkproces en het schrijfproces uit elkaar te halen. Uw denkpuzzels lost u op voordat u echt gaat schrijven. Daarna schrijft u het heel gemakkelijk op.

 

U maakt het schrijfproces beheersbaar – ook met meerdere betrokkenen

De training leert de deelnemers een aanpak om het denkproces gestructureerd aan te pakken. U bepaalt vooraf precies hoe u de lezer naar uw boodschap leidt, waarmee u hem of haar wil overtuigen, welke argumenten u op welke plek gaat inzetten. Deze bepaling kunt u bovendien ook samen met collega’s doen. Hoe meer betrokkenen, hoe lastiger de klus – was voorheen de regel. Nu geldt: hoe meer betrokkenen, hoe groter de kwaliteitswinst. De helderheid die u schept is voor elke organisatie goud waard.

 

Toepasbaar op alle soorten tekst

De vaardigheden die de deelnemers leren, zijn niet gebonden aan één soort tekst. Het gaat hier niet om een kunstje, maar om een fundamenteel inzicht en een basisvaardigheid. Deze is dan ook toepasbaar op alle soorten schrijf­werk, van eenvoudige e-mails tot rapporten, offertes, brieven, beleidsplannen en presentaties.